Menu Close

LCHF i „gubitak vode“

Jedan od razloga popularnosti LCHF prehrane je u tome što u startu uzrokuje značajni pad kilaže. Posljedica je to činjenice da tijelo u fazi nedostatka energije i/ili ugljikohidrata, prvenstveno troši njihove zalihe (glikogen). Ako znamo da svaki gram ugljikohidrata skladištenog u obliku glikogena u jetri i mišićima na sebe veže 2,5 do 3 g vode, nije teško taj pad objasniti.

Drugim riječima, u početku bilo kakve redukcije, a naročito ako je unos ugljikohidrata ograničen, početni gubitak jednog do tri kilograma uglavnom dolazi zbog smanjenja sadržaja glikogena.

Naime, uzmite u obzir da ugljikohidrati imaju energetsku vrijednost od 4 kcal po gramu, što znači da će za potrošnju 100 kcal energije biti iskorišteno njihovih 25 grama, a tijelo će pritom osloboditi i 60 do 75 g vode. Dakle potrošnja 100 kcal energije u ovom će slučaju rezultirati brojkom na vagi 85 do 100 g manjom od početne.

S druge strane, masti imaju energetsku vrijednost od 9 kcal po gramu te na sebe ne vežu značajnu količinu vode. Dakle, potrošnja 100 kcal energije iz masti „vrijedi“ tek 11 g.

Ova usporedba je dakako pojednostavljena te u nju ulazi još čimbenika, no dovoljno dobro prikazuje stanje stvari.

Zalihe glikogena u tijelu vrlo su ograničene te iznose između 400 g kod sjedilačke populacije te 800 g kod ozbiljnih sportaša. To znači da će tijelo vrlo brzo, generalno kroz jedan do dva tjedna, uvelike potrošiti svoj glikogen te kao gorivo početi koristiti veći udio masti.

Navedeno objašnjava značajno usporavanje gubitka kilograma nakon početka redukcijske prehrane. Nemojte se tome čuditi niti se zbog toga obeshrabrivati. Tako funkcionira naš tjelesni stroj i nema trika kojim ćete to promijeniti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *