Menu Close

Udruga Albanaca branitelja Hrvatske

U Domovinskom ratu je osnovana 2009. Godine sa ciljem da zaštiti prava i interese Albanaca branitelja iz Domovinskog rata. Osnovna zalaganja se temelje na socijalnoj i pravnoj zaštiti Albanaca branitelja, osiguravanje uvjeta za normalan život, omogućavanje adekvatnog zapošljavanja, osiguravanje uvjeta za aktivno sudjelovanje Albanaca u svim oblicima društvenog i političkog života. Također promiču hrvatske nacionalne, povijesne, kulturne, gospodarske i druge vrijednosti. Predsjednik udruge Esad Čolaku je više puta potaknuo raspravu o učestalim problemima koji se događaju u zajednicama unutar ove države.

Iako su se borili za Republiku Hrvatsku i dalje nisu u potpunosti prihvaćeni i integrirani u hrvatsko društvo stoga je njegova najveća zadaća osvijestiti ljude o tome koliko su diskriminirani zbog nacionalnosti iako nisu nužno niti rođeni na Kosovu ili Albaniji. Esad Čollaku, dobrovoljac u Domovinskom ratu je bio odlikovan par puta, „Red hrvatskog križa“, „Spomenica Domovinskog rata“, „Red hrvatskog pletera“…

Jedan od održivih projekata kojeg provode su „Međunarodna suradnja“ i „Okrugli stol“. Međunarodna suradnja je najaktualniji projekt, iako se provodi već godinama otkada je Esad Čollaku predsjednik Udruge, ovim projektom se mnogo toga pokrenulo. Projekt je u početku bio samo ideja, međutim predsjednik udruge je shvatio da postoji problem te da su obitelji poginulih i nestalih branitelja barem zaslužili dobiti konkretne informacije o svojim nestalim članovima obitelji. Tako je predsjednik udruge sa volonterima počeo prikupljati informacija na terenu gdje su se ti nestali albanski branitelji borili. Prikupljeno je mnogo informacija što usmeno, pismeno, čak i u obliku fotografija te su uspjeli doći do grobova tih nestalih i poginulih branitelja. Tada je uslijedio sljedeći korak, eshumacija tijela te prebacivanje tijela u rodno mjesto na Kosovu, gdje smo ih pokopali i primjereno sahranili i to sve u suradnji sa svojim partnerom.

Partner ZUHDDR

Partner Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata djeluje na području Zagreba. Cilj je udruge, među svojim članstvom, Cilj udruge je zaštita statusnih prava i interesa hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata; zalaganje za socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata; osiguravanje uvjeta reprofesionalizacije i adekvatnog zapošljavanja hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata; osiguravanje uvjeta za aktivno sudjelovanje hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata u svim oblicima društvenog i političkog života; briga o promicanju u cinove i dodjeli odlikovanja zaslužnima; promicanje tjelesne kulture (sport i rekreacija) radi unapređenja opće sposobnosti hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskog rata; koordinacija sa članicama ZUHDDR; pružanje logističke, stručne i druge potpore članicama ZUHDDR; promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti.

Udruga organizira razna savjetovanja za branitelje i članove njihovih obitelji, konstantno pruža pomoć braniteljima u bolnici za koje se nitko ne brine, zatvorenicima, oboljelima od PTSP-a te socijalno nezaštićenima. Također, rješava pitanja o braniteljskom statusu Albanaca u Domovinskom ratu. Partner je
sudjelovao u mnogo projekata koje i dan danas uspješno provodi.

Albanci iako su se borili za Republiku Hrvatsku i dalje nisu u potpunosti prihvaćeni i integrirani u hrvatsko društvo.

Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata je cilj zaštiti statusna prava i interesa hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.