Menu Close

Prihvaćanje

Kao što je već naglašeno u prethodnim radionicama, prihvaćanje i razumijevanje gubitka jedini je zdravi izlaz iz patnje i jamstvo konačnog prevladavanja psihičke boli. Ali, nigdje nije rečeno da je to brz, jednostavan i lagodan proces.

Nije dovoljno tek pasivno sjediti i čekati da psihička bol prođe (iako mnogi ljudi najprije na taj način pokušavaju riješiti ovaj problem). Na što se vrijedi usmjeriti? Prvo, treba razumjeti vlastite emocije i naučiti se njih prihvaćati. Bježati od vlastitih emocija isto je što i pokušavati bježati od vlastite sjene – i jedno i drugo osuđeno je na neuspjeh. Onog časa kad shvatimo da su emocije sastavni, neizostavan dio naših života, ali i da smo mi sami gospodari vlastitih emocija, na dobrom smo putu da ih uspijemo kontrolirati.

Pritom, osvješćujući i prihvaćajući vlastite emocije, ne smijemo prestati s svim ostalim aktivnostima kojima naši životi obiluju. Upravo suprotno, unatoč patnji i boli, treba se okupirati obvezama i problemima, rješavati ih ustrajno i redoslijedom kojim nam dolaze, ne zabijajući glavu u pijesak i ne opravdavajući se psihičkim teretom koji nosimo. Upravo kroz aktivnost i taj će teret postupno bivati sve manji i lakši.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *