Menu Close

Žalovanje

Svaki je gubitak bolan, ali trajni gubitak bližnje osobe nalazi se na vrhu po svome intenzitetu. Riječ je o dubokom emotivnom proživljavanju koje se ne može izbjeći, ima svoje trajanje i faze. Čitav taj proces naziva se žalovanjem.

Emocije su nezaobilazni pratitelji svih naših životnih uspona i padova, ne mogu se izbrisati, s njima se treba znati nositi, razumijevanjem i prihvaćanjem. Emotivna bora koja se podiže pri gubitku bliske osobe ne može se otkloniti sredstvima za umirenje – ta sredstva tek privremeno i kratkotrajno umrtvljuju naša čuvstva, ali ne otklanjaju uzrok(e) njihova izbijanja. Za žalovanje se mora uvažiti činjenicu da je to nezaobilazan psihički proces koji ima svoj vijek trajanja.

Proces žalovanja otpočinje s snažnim čuvstvima šoka i nevjerice. Kako se to uopće moglo dogoditi? Možda je u pitanju samo pogrešna informacija? Činjenice koje potvrđuju tragičnu vijest se negiraju i odbijaju prihvatiti. Potom slijedi navala ljutnje i ogorčenosti – zašto se to (meni) dogodilo? Tko je kriv? Ovu fazu smjenjuje razdoblje tugovanja, kroz koje se prihvaća neizbježnost gubitka, što postupno dovodi do slabljenja psihičke boli. Ovo je i najdulja faza koja može potrajati od nekoliko tjedana do nekoliko godina, a njen završetak prepoznaje se kroz prihvaćanje i razumijevanje gubitka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *